Lekker eten op Lanzarote
Liefhebbers van lekker eten zijn op Lanzarote prima op hun plaats.
Lanzarote biedt vrijwel voor ieder wat wils. Het meest aanwezig zijn
de Spaanse / Canarische keuken, Aziatisch eten en restaurants waar
veel verse vis verkocht wordt. Algemene internationale restaurants
zijn ook overduidelijk vertegenwoordigd op het eiland. Wie een dieet
volgt die zal op Lanzarote vrij weinig last hebben om dieet te kunnen
blijven volgen. De lokale keuken betekent vooral puur eten, zonder
teveel toevoegingen om de smaak te verbeteren. Over het algemeen geldt
ook hier dat hoe lager de prijs die je betaalt, des te groter is de
kans dat je inferieur eten krijgt. Dat geldt vooral voor de
toeristengebieden, waar gelukzoekers uit alle landen restaurants en
cafés geopend hebben. In de minder toeristische dorpen kun je voor
aangename bedragen heerlijk eten. Probeer vooral te eten waar de
locals eten. Je hebt dan de grootste kans op een goed
prijs/kwaliteitverhouding.

Tapas
Vanwege het eetpatroon dat men op de Canarische Eilanden hanteert zijn
tapas een belangrijk middel om de ‘tussenhonger’ te stillen. Van
oorsprong zijn het kleine hapjes die op een schoteltje op je bierglas
geserveerd worden. De enorme populariteit van tapas onder toeristen
heeft ervoor gezorgd dat tapas tegenwoordig op toeristische plekken de
hele dag door te bestellen zijn. Men staat er niet meer van te kijken
als toeristen voor een variatie aan tapas kiezen voor de lunch of
ontbijt in plaats van gangbare maaltijden. Voor de toerist is dit een
uitstekende manier om op uitgebreide schaal kennis te maken met de
Canarische en Spaanse keuken.
 
In de dorpen zie je nog wel tapas zoals ze bedoeld zijn. Gewoon een
heerlijke dorpskroeg waar de tapas van die dag op de toonbank staan.
Tegen het einde van de middag zijn de meeste schalen leeg. Op dit
soort plekken tref je meestal ook geen menukaart aan maar moet je
aanwijzen wat je hebben wilt of er (op zijn Spaans) naar vragen wat
het allemaal is en vervolgens bestellen.
Typisch Canarische gerechten
Twee gerechten kom je vrijwel overal op Lanzarote tegen: papas
arrugadas en mojo. Papas Arrugadas mag je niet verwarren met de op het
vasteland van Spanje geserveerde gerecht patatas bravas. Patatas
vravas zijn gebakken (gefrituurde) stukjes aardappel met daar saus
overheen, meestal witte (knoflook) en rode (pikante) saus. De
Canarische aardappeltjes zijn anders. Papas arrugadas zijn aardappels
die in de schil gekookt worden. Erg smaakvol vinden wij. Soms worden
deze aardappelen geserveerd met grof zeezout erover. Vrijwel altijd
worden de twee sausjes erbij geserveerd die je ook vaak als vooraf
krijgt met brood erbij: mojo verde (groene saus) en mojo rojo (rode
saus). Beide sausjes zijn aan de pikante kant. De rode is iets
pittiger terwijl in de groene de knoflook duidelijker aanwezig is.
 
Een gerecht dat je zowel als lunchgerecht, als voorgerecht en als tapa
tegenkomt is potaje canario. Dit is een heerlijk stoofpotje waarvan de
exacte samenstelling per kok verschillend is, maar waarvan je over het
algemeen wel kunt stellen dat het vrijwel zonder uitzondering zeer
smaakvol is. Op de ene plek is het stoofpotje wat dikker terwijl
ergens anders het meer richting een goede maaltijdsoep lijkt te gaan.
Ook typisch iets van de Canarische Eilanden is gofio. Gofio is meel
dat gemaakt wordt van geroosterd gerst, mais of tarwe. Gofio wordt nog
op diverse plekken op de Canarische Eilanden gemaakt, waaronder
Lanzarote en Fuerteventura. Gofio is een vrij arbeidsintensief meel.
Dart komt onder andere omdat bij langzaam malen de beste smaak
verkregen wordt. Gofio wordt onder andere als basis gebruikt voor een
soort van zoete koekjes, die een heel eigen smaak hebben. Bij diverse
restaurants op Lanzarote kun je gofio in kleine porties bestellen.
Niet zelden maakt gofio ook deel uit van een Canarische hapjesschotel.
Wie de weg LZ-401tussen La Caleta de Famara en Tiagua afrijdt die
passeert kaasmakerij El Faro. Deze kazen worden gemaakt van
geitenmelk. De geiten zul je bij de boerderij zien staan als je deze
passeert. De kazen van El Faro zijn zeer lekker. Je kunt ze zo eten,
met toast/brood en/of met heerlijke verse vruchtenjam. Vele hotels op
Lanzarote serveren de geitenkaas als nagerecht. Voor de meeste
kaasliefhebbers zijn deze kazen een waar feest.

Verse vis
Iets wat je moet eten als je op Lanzarote bent is verse vis. Over heel
het eiland vind je uitstekende restaurants waar de verse vangst van
die dag op allerlei manieren geserveerd wordt. De enige reden om geen
vis te eten op Lanzarote is als je echt geen vis lust. Wie denkt dat
hij/zij in een
all-inclusive hotel verse vis krijgt bij het buffet die zal er
meestal flink naast zitten. Bij de buffetten wordt veel gebruik
gemaakt van goedkopere kweekvis zoals tilapia.
Tijden
De canarios eten meestal drie maaltijden per dag met tussendoor kleine
hapjes zoals tapas. Het ontbijt is over het algemeen vrij karig. Vaak
is dit niet meer dan een zoet broodje en een kop koffie. De lunch
wordt zelden voor 13 uur genuttigd. Vaak wordt er als lunch gewoon
drie gangen geserveerd. Dat herhaalt zich met het diner. Voor 7 uur ‘s
avonds zitten de lokale mensen vaak niet aan tafel. Waar men op
Lanzarote inmiddels wel aan gewend is, is dat toeristen er vaak andere
etenstijden op nahouden. Vooral gezinnen met jonge kinderen hebben de
neiging om ruim voor de gebruikelijke etenstijden al aan tafel te
zitten. Geen enkel probleem op Lanzarote. In toeristengebieden kun je
vaak doorlopend eten bestellen.
 
Drinken
Op Lanzarote kun je vrijwel alles drinken wat je bij ons ook kunt
drinken. Frisdrank, bier, wijn, sterke dranken en koffie in alle
varianten tref je op de meeste plekken aan. In toeristengebieden doen
cocktails het ook erg goed. Met name mojito is iets wat je op veel
plekken kunt bestellen. Er is op Lanzarote wel een duidelijk verschil
in prijs en kwaliteit van mojito’s. Bierliefhebbers kunnen genieten
van Spaanse bieren maar ook van allerlei importbieren. Heineken kom je
bijvoorbeeld op redelijk wat plekken tegen.
Bij het eten wordt er vooral veel wijn en water gedronken. Je kunt
flessen wijn bestellen van het Spaanse vasteland, maar zeker zo lekker
zijn de flessen wijn die op het eiland Lanzarote zelf gemaakt worden.
De wijnen van bodega’s zoals El Grifo, La Geria en Stratvs zijn
smaakvol en hebben een uitstekende reputatie. Je kunt deze wijnen ook
proeven en kopen bij de bodega’s zelf. Een aantal van deze in
wijnstreek La Geria gelegen bodega’s hebben zelfs een eigen restaurant
of een mogelijkheid om wat lokale hapjes te bestellen bij de wijn.
|