Sluiten

Autorijden op Lanzarote

Autorijden op Lanzarote

Om Lanzarote goed te verkennen heb je drie opties: je neemt deel aan georganiseerde excursies, je maakt gebruik van openbaar vervoer of je gaat het eiland verkennen met eigen vervoer. De meest voor de hand liggende vorm van vervoer is dan per auto.

Lanzarote is uitstekend te doen met de auto. De wegen zijn over het algemeen goed tot zeer goed, de verkeersdrukte is over het algemeen veel minder dan wat je in Nederland gewend bent en de bewegwijzering is prima voor elkaar.

Van alle Canarische eilanden vinden wij Lanzarote het meest geschikt om te rijden. Dat komt mede omdat het aantal nauwe straatjes vrij beperkt is. Lanzarote is ook vlakker dan de andere eilanden. Hierdoor is het aantal wegen met flinke stijgingen/afdalingen zeer beperkt. Ook serieus bochtenwerk komt hier veel minder voor. Voor automobilisten die wat minder zelfverzekerd zijn bij lastigere rijomstandigheden is Lanzarote daarom nog steeds uitstekend om met de auto te verkennen.

Veel rotondes

Op Lanzarote zul je veel rotondes tegenkomen onderweg. Op grotere kruispunten wordt er vaak gebruikgemaakt van grote rotondes die zeer overzichtelijk zijn. De doorstroming op de rotondes is over het algemeen beter dan wat je in Nederland gewend bent. Behalve grote rotondes komen er ook vrij veel kleinere rotondes voor, met name in de bebouwde kom. Hier geldt meestal ook dat het verkeer op de rotonde voorrang heeft. Tegemoetkomend verkeer dat linksaf slaat via zo’n kleine rotonde heeft dan voorrang op jou als jij rechtdoor rijdt. Zij rijden immers eerder op de rotonde. Wel iets wat je in de gaten moet houden als je op Lanzarote aan het autorijden bent.

Verkeersregels

Je mag op de meeste plekken buiten de bebouwde kom 80 km/u rijden

Iedereen met een geldig B-rijbewijs mag/kan autorijden op Lanzarote. De regels wijken amper af van die bij ons. Zo mag je bijvoorbeeld niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebben (beginnende bestuurders 0,3 promille) als je achter het stuur kruipt. Er worden regelmatig alcoholcontroles gehouden, vooral bij de uitvalswegen van populaire toeristenplaatsen.

Het dragen van autogordels is verplicht (ook achterin). Kinderen moeten tot en met hun tweede levensjaar verplicht in een autostoeltje vervoerd worden. Bellen mag alleen maar handsfree. Net als bij ons levert het autorijden met een telefoon in je handen je hier een flinke boete op als je gepakt wordt.

De officiële maximumsnelheden zijn 50 km/u in de bebouwde kom, 90 km/u buiten de bebouwde kom en 100 km/u op autowegen. Let goed op de borden, want niet zelden geldt er een aangepaste maximumsnelheid. Zo ligt deze in veel toeristengebieden op 40 kilometer per uur en zijn er redelijk wat stukken buiten de bebouwde kom waar je slechts 60 of 80 kilometer per uur mag rijden. Behalve enkele flitskasten die aan de LZ-1 staan houdt de politie ook regelmatig actieve snelheidscontroles.

Parkeren

Parkeren op Lanzarote

Over het algemeen zal het vinden van parkeerplek niet zo lastig zijn. Op de meeste plekken op Lanzarote is voldoende parkeerplek. Bij de meeste bezienswaardigheden zijn gratis parkeerterreinen die je als bezoeker kunt gebruiken. Alleen bij extreme drukte kan het zijn dat je niet direct een plaatsje hebt. Andere plekken waar je problemen kunt hebben met het vinden van parkeerplek is de weg langs de stranden van Puerto del Carmen (Avenida de las Playas), in het centrum van Playa Blanca en in het centrum van Arrecife. In hoofdstad Arrecife kun je het beste de auto in een parkeergarage zetten. De tarieven om daar te parkeren zijn acceptabel.

Een dorp waar je op zondag met parkeerproblemen geconfronteerd kunt worden is Teguise. Vanaf 9 uur ‘s morgens tot drie uur ‘s middags wordt hier de wekelijkse markt gehouden. Dit zorgt ervoor dat veel van de beschikbare parkeerplaatsen in het centrum moeten wijken voor de marktkramen. Tevens is er veel toeloop, waardoor er veel meer auto’s een plekje nodig hebben. Dit wordt opgelost door tijdelijke betaalde parkeerterreinen rondom het centrum van Teguise.

Auto huren

Een huurauto op Lanzarote

Wie een auto wil huren op Lanzarote die kan bij een groot aantal autoverhuurbedrijven terecht. De grotere verhuurders op Lanzarote hebben een balie op de luchthaven van Lanzarote. Je kunt dan direct bij aankomst je auto meenemen en bij vertrek je auto weer op het vliegveld inleveren.

Autoverhuurders zoals Cabrera Medina en Cicar hebben ook vrij veel kantoren verspreid over het eiland. Hiermee zijn meteen twee grotere autoverhuurders op Lanzarote genoemd. Beide bedrijven zijn gespecialiseerd in autoverhuur op Lanzarote en de andere Canarische Eilanden. Door nauwe samenwerkingen met autodealers op de eilanden is hun vloot over het algemeen jong en in goede conditie. Grote ketens zoals Hertz, Avis en National zijn ook vertegenwoordigd op Lanzarote.

Vaak krijg je de beste tarieven als je vooraf gereserveerd hebt. Dat kan via tussenpersonen maar natuurlijk ook rechtstreeks. Een website waar je autohuurprijzen op Lanzarote kunt vergelijken is Easyterra Lanzarote.

Er kunnen soms flinke prijsverschillen voorkomen. Let vooral goed op de voorwaarden. Zo verhuurt Goldcar hun auto’s alleen met een vooraf apart in rekening gebrachte volle tank brandstof. De prijs die hiervoor in rekening gebracht wordt is over het algemeen hoger dan de gangbare prijs aan de pomp op Lanzarote. Tweede probleempje is dat je je tank nooit helemaal leeg rijdt. De overgebleven liters zijn pure winst voor de verhuurder.

Let ook goed op wat er wel en niet verzekerd is. Soms wordt er alleen een basisverzekering afgesloten en moet je voor all-risk extra betalen. Ook de afkoop van het vaak vrij hoge eigen risico is niet automatisch inbegrepen. Als je een auto huurt moet je goed naar de voorwaarden kijken.