Sluiten

Castillo de Santa Bárbara

Castillo de Santa Bárbara

Het kasteel van Santa Bárbara is een fort gelegen aan de rand van de krater van de vulkaan Guanapay, op een kilometer van het historische centrum van het dorp Teguise. De hoge ligging van het kasteel zorgt ervoor dat je vanaf deze plek een geweldig uitzicht hebt ober Teguise en de directe omgeving. Het is geen toeval dat juist deze locatie uitgezocht is om een fort te bouwen. Van hieraf kun je de mogelijke vijand van kilometers afstand aan zien komen en op tijd voorbereidingen nemen om Teguise te verdedigen. In de tijd dat het Castillo de Santa Bárbara gebouwd werd was dat geen overbodige luxe. Piraten sloegen toe waar ze dat konden en verschillende Europese landen stuurden hun vloot er op uit om eilanden en stukken land te veroveren. De Canarische Eilanden waren vanuit strategisch oogpunt gewilde eilanden. Ze vormden een goede tussenstop voor overzeese expedities, zoals de ontdekkingsreizen van het continent Amerika.

De officiële naam van het kasteel luidt Castillo de Santa Bárbara en San Hermenegildo. Deze naam zul je in het dagelijks gebruik amper tegenkomen. Wel worden de simpelere benaming ‘El Castillo’ gebruikt door locals in Teguise.

Geschiedenis

Het Castillo de Santa Bárbara was oorspronkelijk niet meer dan een eenvoudige toren die diende om de kust te bewaken. Het werd gebouwd in de 15e eeuw door Sancho de Herrera, in opdracht van Lanceloto Malocello. In de 16e eeuw begon Leonardo Torriani met een reeks verbouwingen om er een echt kasteel van te maken dat als toevluchtsoord kon dienen voor de inwoners van Teguise, destijds de hoofdstad van het eiland, in geval van een vijandelijke invasie. In 1576 werden de werkzaamheden voltooid door de toren en de kamers te omringen met een ruitvormige muur met ronde torentjes op de hoeken.

Na de vernietigende aanval van de Berber Morato Arráez in 1586 werd het kasteel herbouwd. In de 17e eeuw verloor het kasteel zijn defensieve belang door de constructie van nieuwe versterkingen in de haven van Arrecife, en werd het geschut verwijderd. Met het verdwijnen van piratenaanvallen aan het begin van de 19e eeuw verloor het kasteel volledig zijn strategische waarde. In 1899 werd het omgebouwd tot een militaire duiventil en in 1913 werd het kasteel overgedragen aan het gemeentebestuur van Teguise. Het kasteel was inmiddels flink vervallen. Pas in 1960 vond er een renovatie plaats, waardoor het oudste fort van de Canarische Eilanden hopelijk bewaard zal blijven voor vele generaties na ons.

Piratenmuseum

Piratenmuseum

Begin deze eeuw heeft zat het Emigratiemuseum in het kasteel. Je kon toen alles leren over de migratiestroom die vanuit Lanzarote richting Latijns-Amerika plaatsvond. Tegenwoordig is het Piratenmuseum in het Castillo de Santa Bárbara gevestigd. De Canarische Eilanden zijn eeuwenlang belangrijk geweest voor de piraterij. Piraten gebruikten de archipel als een belangrijke tussenstop op hun Atlantische routes naar Amerika. Veel van de piraten die beroemd zouden worden om hun wandaden in de Caribische wateren, begonnen hun criminele carrière op de Canarische Eilanden.

De bedoeling van het Museum van de Piraterij is om deze bijzondere periode uit de geschiedenis van de Canarische Eilanden dichter bij de bezoekers te brengen. Verschillende tentoonstellingen brengen laten je kennismaken bij het Lanzarote van toen, waar de stad Teguise de hoofdstad was en waar een groot deel van de bevolking van het eiland woonde. Deze bevolking werd eeuwenlang belegerd door de voortdurende aanvallen die plaatsvonden. Naast de piratenaanvallen op Lanzarote wordt in het museum ook aandacht besteed aan de beroemdste piraten uit de geschiedenis en aan de verschillende wapens die zij bij hun rooftochten gebruikten zoals pistolen, kanonnen en sabels.

Uitzicht

Uitzicht vanaf Castillo de Santa Bárbara

Omdat de Montaña de Guanapay, waar het Castillo de Santa Bárbara op staat, zo’n honderdvijftig meter boven Teguise uitsteekt, heb je vanaf het kasteel een geweldig uitzicht over Teguise en de directe omgeving. Je ervaart meteen waarom de eilandbewoners deze plek uitgekozen hadden om een verdedigingstoren weg te zetten. Met wat geluk kun je vanaf deze plek vrij ver over het eiland uitkijken. Voor het uitzicht hoef je niet persé het kasteel zelf te bezoeken. Vanaf de parkeerplaats voor het kasteel geniet je van een vrijwel identiek uitzicht, alleen is je blikveld beperkter.

Het Castillo de Santa Bárbara bezoeken

Je kunt het kasteel en het piratenmuseum bijna alle dagen van het jaar bezoeken. De openingsdagen en -tijden willen regelmatig wijzigen. Check daarom vooraf even wat de actuele openingsuren zijn. Zelfs dan kun je er niet honderd procent op vertrouwen dat het kasteel daadwerkelijk geopend is, zoals we zelf ondervonden hebben. Op momenten dat het kasteel gesloten is, dan is ook de toegang voor auto’s onder aan de toegangsweg door middel van een slagboom geblokkeerd.

De toegangsweg naar het Castillo de Santa Bárbara ligt aan de LZ-10, aan de oostelijke kant van Teguise. De weg is tot aan de parkeerplaats geasfalteerd. Deze weg is zowel voor voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer bedoeld. Je kunt altijd naar boven lopen, ook als de slagboom naar beneden is. De wandeling naar boven is ongeveer anderhalve kilometer lang, waarbij je zo’n 150 hoogtemeters moet overbruggen. De meeste mensen lopen in ongeveer 20 tot 25 minuten naar boven.

Entree van het Castillo de Santa Bárbara