Sluiten

Cueva de los Verdes

Cueva de los Verdes

Tijdens een uitbarsting van de vulkaan Corona is er een prachtig vulkanisch grottenstelsel ontstaan. Dit geschiedde vrij recent: een paar duizend jaar geleden. De grotten zijn ontstaan door een samenspel van stromende lava en afkoelend zeewater. Cueva de los Verdes telt ongeveer zeven kilometer aan grotten en gangen. De naam het overigens niets met de kleur groen te maken, wat sommige mensen denken door het woord “Verdes”. De grotten zijn in de zestiende eeuw privé-eigendom geweest van de familie Verdes.

Tegenwoordig zijn de grotten open voor het publiek. Ongeveer één kilometer van de grotten is toegankelijk. Je mag niet op eigen houtje de grotten in. Dat gebeurt altijd onder begeleiding van een gids. Die voert je tijdens een rondleiding van ongeveer vijftig minuten door de grotten. Tijdens deze rondleiding wordt jou alles uitgelegd over de grotten. Dit doet de gids in het Spaans en het Engels.

TIP

5 dingen die je moet weten

Handig, beknopt en duidelijk. Een betere manier om het artikel ‘5 dingen die je moet weten over Cueva de los Verdes‘ niet beschrijven. Dit artikel is eigenlijk verplichte kost voor iedereen die deze beroemde bezienswaardigheid op Lanzarote wil gaan bezoeken.

5 dingen over Cueva de los Verdes

De grotten

De grotten van Cueva de los Verdes

De vulkanische grotten naar schatting zo’n vierduizend jaar geleden ontstaan. Geweldig is om te zien hoe de grotten op verschillende niveaus ontstaan zijn. Soms kun je via gaten een stuk dieper de grotten inkijken. De grotten variëren ook zeer sterk van afmetingen, zowel in hoogte als breedte. Tijdens de tocht moet je daarom geregeld bukken. Als je wat langer bent moet je zelfs af en toe serieus door de knieën zakken. Beetje bij beetje daal je af naar de diepere gedeeltes van de grotten. Onderweg word je geconfronteerd met lavagesteente in verschillende vormen en kleuren.

Fraai zijn de lavadruppels die op verschillende plekken aan de plafonds hangen. Deze zijn ontstaan door snelle afkoeling door aanraking van het vloeibare gesteende met zeewater. Hierdoor ontstond een stollingseffect. Op ongeveer driekwart van de rondleiding beland je in het auditorium. Je herkent dit direct aan de vele houten klapstoeltjes die hier staan. Het auditorium ligt maar liefst 45 meter onder het grondoppervlak en heeft een fantastische natuurlijke akoestiek.

Praktische informatie

Praktische informatie

Cueva de los Verder ligt in het noordoosten van het eiland Lanzarote. De attractie ligt op een kilometer van de weg LZ-1 van Arrieta naar Órzola. Aan de andere kant van de weg ligt die andere ondergrondse attractie: Jameos del Agua. Beide attracties behoren tot hetzelfde grottenstelsel. Cueva de los Verdes is vanaf 10 uur te bezoeken. Je mag uitsluitend onder begeleiding van een gids naar binnen. De rondleiding duurt vijftig minuten tot maximaal een uur. Normaal gesproken wordt er ieder uur een rondleiding gegeven. Op drukkere dagen kan men het aantal rondleidingen opvoeren.

Met een rolstoel, kinderwagen, buggy of ander rollend materieel kun je de grotten niet in. Wie slecht ter been is kan het beter ook achterwege laten, net als mensen die om de een of andere reden moeite hebben om een paar stukjes bukkend te lopen. Parkeren is gratis en roken in de grotten is absoluut verboden.

het geheim van Cueva de los Verdes

Misschien had je er al over gehoord en misschien ook niet. Tijdens de rondleiding door Cueva de los Verdes is er sprake van een verrassend element, dat ook wel als het geheim van Cueva de los Verdes beschreven wordt. Het is niets spannends of adrenalineverhogend, maar wel iets wat als een verrijking van de hele tour gezien mag worden.

Wij hebben ervoor gekozen om het geheim van Cueva de los Verdes niet op deze pagina uit te leggen. Op deze manier voorkomen we een ongewenste spoiler. Wil je toch meer weten over dit bijzondere stukje van de rondleiding? Dan kun je op eigen risico hier de informatie over het geheim van Cueva de los Verdes lezen en bekijken.