Sluiten

Eten en drinken op Lanzarote

Eten en drinken op Lanzarote

Liefhebbers van lekker eten zijn op Lanzarote prima op hun plaats. Lanzarote biedt vrijwel voor ieder wat wils. Het meest aanwezig zijn de Spaanse / Canarische keuken, Aziatisch eten en restaurants waar veel verse vis verkocht wordt. Algemene internationale restaurants zijn ook overduidelijk vertegenwoordigd op het eiland. Wie een dieet volgt die zal op Lanzarote vrij weinig last hebben om dieet te kunnen blijven volgen. De lokale keuken betekent vooral puur eten, zonder te veel toevoegingen om de smaak te verbeteren.

Over het algemeen geldt ook hier dat hoe lager de prijs die je betaalt, des te groter is de kans dat je inferieur eten krijgt. Dat geldt vooral voor de toeristengebieden, waar gelukzoekers uit alle landen restaurants en cafés geopend hebben. In de minder toeristische dorpen kun je voor aangename bedragen heerlijk eten. Probeer vooral te eten waar de locals eten. Je hebt dan de grootste kans op een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Tapas

Tapas

Vanwege het eetpatroon dat men op de Canarische Eilanden hanteert zijn tapas een belangrijk middel om de ‘tussenhonger’ te stillen. Van oorsprong zijn het kleine hapjes die op een schoteltje op je bierglas geserveerd worden. De enorme populariteit van tapas onder toeristen heeft ervoor gezorgd dat tapas tegenwoordig op toeristische plekken de hele dag door te bestellen zijn. Men staat er niet meer van te kijken als toeristen voor een variatie aan tapas kiezen voor de lunch of ontbijt in plaats van gangbare maaltijden. Voor de toerist is dit een uitstekende manier om op uitgebreide schaal kennis te maken met de Canarische en Spaanse keuken.

In de dorpen zie je nog wel tapas zoals ze bedoeld zijn. Gewoon een heerlijke dorpskroeg waar de tapas van die dag op de toonbank staan. Tegen het einde van de middag zijn de meeste schalen leeg. Op dit soort plekken tref je meestal ook geen menukaart aan, maar moet je aanwijzen wat je hebben wilt of er (op zijn Spaans) naar vragen wat het allemaal is en vervolgens bestellen.

Typisch Canarische gerechten en lekkernijen

Canarische geitenkaas

Twee gerechten kom je vrijwel overal op Lanzarote tegen: papas arrugadas en mojo. Papas Arrugadas mag je niet verwarren met de op het vasteland van Spanje geserveerde gerecht patatas bravas. Patatas bravas zijn gebakken (gefrituurde) stukjes aardappel met daar saus overheen, meestal witte (knoflook) en rode (pikante) saus. De Canarische aardappeltjes zijn anders. Papas arrugadas zijn aardappels die in de schil gekookt worden. Erg smaakvol vinden wij. Soms worden deze aardappelen geserveerd met grof zeezout erover. Vrijwel altijd worden de twee sausjes erbij geserveerd die je ook vaak als vooraf krijgt met brood erbij: mojo verde (groene saus) en mojo rojo (rode saus). Beide sausjes zijn aan de pikante kant. De rode is iets pittiger terwijl in de groene de knoflook duidelijker aanwezig is.

Een gerecht dat je zowel als lunchgerecht, als voorgerecht en als tapa tegenkomt, is potaje canario. Dit is een heerlijk stoofpotje waarvan de exacte samenstelling per kok verschillend is, maar waarvan je over het algemeen wel kunt stellen dat het vrijwel zonder uitzondering zeer smaakvol is. Op de ene plek is het stoofpotje wat dikker terwijl ergens anders het meer richting een goede maaltijdsoep lijkt te gaan.

Ook typisch iets van de Canarische Eilanden is gofio. Gofio is meel dat gemaakt wordt van geroosterd gerst, mais of tarwe. Gofio wordt nog op diverse plekken op de Canarische Eilanden gemaakt, waaronder Lanzarote en Fuerteventura. Gofio is een vrij arbeidsintensief meel. Dart komt onder andere omdat bij langzaam malen de beste smaak verkregen wordt. Gofio wordt onder andere als basis gebruikt voor een soort van zoete koekjes, die een heel eigen smaak hebben. Bij diverse restaurants op Lanzarote kun je gofio in kleine porties bestellen. Niet zelden maakt gofio ook deel uit van een Canarische hapjesschotel.

Wie de weg LZ-401tussen La Caleta de Famara en Tiagua afrijdt die passeert kaasmakerij El Faro. Deze kazen worden gemaakt van geitenmelk. De geiten zul je bij de boerderij zien staan als je deze passeert. De kazen van El Faro zijn zeer lekker. Je kunt ze zo eten, met toast/brood en/of met heerlijke verse vruchtenjam. Vele hotels op Lanzarote serveren de geitenkaas als nagerecht. Voor de meeste kaasliefhebbers zijn deze kazen een waar feest.

Verse vis

Verse vis

Iets wat je moet eten als je op Lanzarote bent is verse vis. Over heel het eiland vind je uitstekende restaurants waar de verse vangst van die dag op allerlei manieren geserveerd wordt. De enige reden om geen vis te eten op Lanzarote is als je echt geen vis lust. Wie denkt dat hij/zij in een all-inclusive hotel verse vis krijgt bij het buffet die zal er meestal flink naast zitten. Bij de buffetten wordt veel gebruikgemaakt van goedkopere kweekvis zoals tilapia.

Tijden

De canarios eten meestal drie maaltijden per dag met tussendoor kleine hapjes zoals tapas. Het ontbijt is over het algemeen vrij karig. Vaak is dit niet meer dan een zoet broodje en een kop koffie. De lunch wordt zelden voor 13 uur genuttigd. Vaak wordt er als lunch gewoon drie gangen geserveerd. Dat herhaalt zich met het diner.

Voor 7 uur ‘s avonds zitten de lokale mensen vaak niet aan tafel. Waar men op Lanzarote inmiddels wel aan gewend is, is dat toeristen er vaak andere etenstijden op nahouden. Vooral gezinnen met jonge kinderen hebben de neiging om ruim voor de gebruikelijke etenstijden al aan tafel te zitten. Geen enkel probleem op Lanzarote. In toeristengebieden kun je vaak doorlopend eten bestellen.

Drinken

Wijn

Op Lanzarote kun je vrijwel alles drinken wat je bij ons ook kunt drinken. Frisdrank, bier, wijn, sterke dranken en koffie in alle varianten tref je op de meeste plekken aan. In toeristengebieden doen cocktails het ook erg goed. Met name mojito is iets wat je op veel plekken kunt bestellen. Er is op Lanzarote wel een duidelijk verschil in prijs en kwaliteit van mojito’s. Bierliefhebbers kunnen genieten van Spaanse bieren maar ook van allerlei importbieren. Heineken kom je bijvoorbeeld op redelijk wat plekken tegen.

Bij het eten wordt er vooral veel wijn en water gedronken. Je kunt flessen wijn bestellen van het Spaanse vasteland, maar zeker zo lekker zijn de flessen wijn die op het eiland Lanzarote zelf gemaakt worden. De wijnen van bodega’s zoals El Grifo, La Geria en Stratvs zijn smaakvol en hebben een uitstekende reputatie. Je kunt deze wijnen ook proeven en kopen bij de bodega’s zelf. Een aantal van deze in wijnstreek La Geria gelegen bodega’s hebben zelfs een eigen restaurant of een mogelijkheid om wat lokale hapjes te bestellen bij de wijn.

wijnen van bodega’s zoals El Grifo, La Geria en Stratvs