Sluiten

Jameos del Agua

Jameos del Agua

In het noorden van Lanzarote zijn door vulkaanstromen onderaardse grotten ontstaan. Het grottenstelsel strekt zich vanaf enkele kilometers landinwaarts uit tot bijna aan de kust. Een deel van de grotten is vrijwel intact gebleven zoals de natuur ze gevormd heeft. Deze Cueva de los Verdes vormen samen met Jameos del Agua twee van de belangrijkste attracties van het eiland. Jameos del Agua is een natuurlijke ondergronds meer dat door de beroemde kunstenaar/architect César Manrique verrijkt is met zitgedeeltes eromheen, een vulkaanmuseum en een kunstmatige lagune in de openlucht.

Albinokreeft

Albinokreeft

In het blauwe meer leeft een albinokreeft. Het blinde beestje komt normaal gesproken niet op plekken zo dicht tegen de aardoppervlakte voor. Het normale leefgebied van deze kleine schaaldieren ligt normaal honderden meters dieper. Jameos del Agua is een van de zeldzame plekken op de wereld waar je de albinokreeft in het wild kunt zien zonder dat je daarvoor de diepte in hoeft. Vanwege de kreeften mogen er geen muntjes in het water gegooid worden. Behalve dat dit ter bescherming van het beestje is, zorgt het er meteen voor dat het ondergrondse meer haar natuurlijke uitstraling behoudt.

Restaurant

Restaurant bij Jameos del Agua

Rondom het meer kun je eten. Voor een lunch, snack of drankje kun je met je gewone entreekaartje terecht. Het eten is over het algemeen prima van kwaliteit en de gehanteerde prijzen zijn zeker acceptabel. Voor het diner moet je speciale kaartjes kopen. Dit gebeurt op basis van reservering. Op avonden dat er een concert gegeven wordt is het snel uitverkocht.

Casa de los Volcanes

Op de bovenste verdieping is het Casa de los Volcanes gevestigd. Hier is een permanente expositie te vinden over vulkanen, vulkanisme, seismische zones wereldwijd en uitbarstingen op Lanzarote en de andere Canarische Eilanden. Op allerlei manieren wordt duidelijk gemaakt wat vulkanen zijn en hoe een vulkaanuitbarsting tot stand komt. Ook wordt duidelijk gemaakt in hoeverre vulkanisme nog steeds een bedreiging vormt voor Lanzarote en de andere eilanden.

Praktische info

Jameos del Agua ligt langs de weg van Tahiche naar het noordelijke plaatsje Órzola. Aan de andere kant van de weg ligt Cueva de los Verdes. Als je met de auto komt kun je parkeren op het gratis parkeerterrein dat zich direct bij de ingang bevindt. Jameos del Agua opent haar deuren om 10 uur ’s ochtends. Dit is meteen het beste moment om de drukte proberen voor te zijn. Na tienen neemt het aantal bezoekers snel toe. Eenmaal binnen verken je alles op eigen houtje. Er is geen rondleiding met een gids. Er zijn meer trappen die je op en af moet. Rolstoelen, kinderwagens en buggy’s kunnen hier niet gebruikt worden.

Meer over Jameos del Agua

Jameos del Agua