Sluiten

Jardín de Cactus

Jardín de Cactus

Bij het dorp Guatiza kun je het allerlaatste project van César Manrique bezoeken: Jardín de Cactus. Deze cactustuin is aangelegd in een oude steengroeve. Het feit dat het de tuin in een oude steengroeve aangelegd is zorgt ervoor dat de cactussen beschut liggen/staan tegen de harde wind die over het eiland waait. Wie de cactussen ziet die begrijpt dat deze planten gevoelig zijn voor wind. Hun stekels kunnen de cactussen dan misschien wel tegen plantenetende dieren en nieuwsgierige mensen beschermen, tegen de harde wind zijn vooral de hogere cactussen niet zo goed bestand.

De tuin

De tuin van Jardin de Cactus

De cactustuin is op verschillende niveau’s aangelegd. De meeste cactussen bevinden zich op het grote centrale veld dat het laagste ligt. Het bevindt zich een meter of tien onder het aardoppervlak. Dat komt doordat hier een kuil ontstaan is door het afgraven van woestijnas. Rondom het centrale veld zijn enkele terrassen aangelegd. In de tuin staan duizenden soorten cactussen die van over de hele wereld afkomstig zijn. Hoewel de meeste cactussoorten in het wild niet op Lanzarote voorkomen, gedijen ze uitstekend in Jardín de Cactus. Dat komt dankzij het vrij droge en warme klimaat dat Lanzarote kent.

Fraai aangelegd

Fraai aangelegd

Of je nou wel of niet van cactussen houdt, de tuin is zo fraai aangelegd dat het alleen daarom al optisch aangenaam is. Als je dan ook nog eens waardering voor cactussen zelf hebt dan is deze tuin een absolute must-see. Men heeft de cactussen geplant tussen zwart steengruis. De kleur van dit lavasteen contrasteert enorm mooi met de groene, gele en soms rode kleuren van de cactussen. Ze komen hierdoor prima tot hun recht.

Men heeft er gelukkig ook niet voor gekozen om er een compleet attractiepark van te maken. Geen cactusschieten, prikkelende rollercoasters of andere attracties die gebaseerd zijn op het stekelige thema cactussen. Ook ontbreken grote infoborden bij de cactussen. Er staan alleen kleine zwarte bordjes bij de planten met daarop hun naam en afkomst.

De cactussen zijn niet per soort, grootte of afkomst ingedeeld. Hierdoor krijg je een fraai palet voorgeschoteld waarbij groot en klein, dun en dik, bloeiend of juist niet prima op elkaar afgestemd zijn. Soms zie je wel enkele cactussen die wat betreft vormgeving prima bij elkaar passen. Juist door niet vast te houden aan geografische indeling ontstaat de vrijheid om optisch mooie plaatjes te creëren.

Molen

Molen van Jardin de Cactus

Boven aan de cactustuin staat een gofiomolen. Gofio is een typisch Canarisch product. Het bestaat uit geroosterd maïs of gerst dat fijngemalen wordt. Van gofio kunnen allerlei gerechten gemaakt worden. Vroeger gebruikte men het vooral om lang houdbare koeken te maken. Helaas is het aantal momenten dat je gofio gemalen kunt zien worden door de molenaar steeds zeldzamer. De molen wordt meer gebruikt als decorstuk voor vakantiefoto’s dan dat gasten iets leren over gofio.

TIP

mooiste licht op de molen

Wil je foto’s van jezelf of je reisgezelschap met de molen als decor maken? Dan is de namiddag het beste moment om dat te doen. De zon beschijnt dan vanaf het oosten de molen en zet ook de te fotograferen personen letterlijk in het zonnetje.

Praktische info

Jardín de Cactus is alle dagen te bezoeken vanaf 10 uur ’s morgens tot 17:45 uur. In juli en augustus is men een uurtje eerder open. Je kunt dan vanaf 9:00 uur naar binnen. Parkeren kun je doen op het bijgelegen parkeerterrein. Dat is gratis. Een redelijk groot deel van de tuin is bereikbaar voor rolstoelen en kinderwagens. De terrassen en de gofiomolen zijn dat niet.

Houd er rekening mee dat het buiten de paden lopen absoluut verboden is. Ook mag je de cactussen niet aanraken. Deze regels zijn vooral bedoeld om de cactussen te beschermen tegen de mensen.