Sluiten

Kameelsafari

Kameelsafari

Een mogelijke manier om nationaal park Timanfaya te bekijken is in een karavaan van dromedarissen. Deze kameelsafari is een zeer populaire attractie op Lanzarote. Op de rug van een dromedaris maak je in een kleine karavaan een tocht van ongeveer twintig minuten door het prachtige vulkaanlandschap van Timanfaya. Deze ritten worden dagelijks tussen 9 en 15 uur verzorgd. In totaal zijn er ongeveer tweehonderd dieren beschikbaar. Ondanks de busladingen met toeristen die hier komen hoef je zelden echt lang te wachten. Als je met een excursie hier komt dan zal de gids ervoor zorgen dat iedereen aan de beurt komt.

Per dromedaris kunnen er twee mensen mee. Aan iedere kant van de bult één persoon in een houten zitje. De begeleider van de kamelen helpt waar nodig de mensen de stoelen in. De beesten liggen dan, zodat je gemakkelijk kunt gaan zitten. Op het moment dat iedereen zit gaan alle kamelen tegelijkertijd staan. Sommige mensen ervaren dit als ‘eng’. Vooral jonge kinderen vinden het niet altijd even aangenaam. Wat betreft kinderen is er overigens een minimumleeftijd. Wat die exact is, is onduidelijk. Vraag het anders voor de zekerheid als je deze excursie wilt boeken. De reisleider moet hiervan op de hoogte zijn.

bekijk excursie Timanfaya & kameeltocht

Praktische informatie

klein museum

De opstapplaats voor de kamelensafari is vlak voordat je bij de ingang van het nationaal park Timanfaya komt. Parkeerplaats Echadero de los Camelos ligt aan km5 van de Carratera Yaiza-Tinajo. Je kunt hier gratis je auto parkeren (als je op eigen houtje gaat). Mensen die niet meegaan op de safari die kunnen hier achterblijven. Er zijn toiletten aanwezig en er is een klein winkeltje. Hier is ook een plek waar je je vrienden, familieleden of kennissen kunt fotograferen die wel op kameelsafari gaan.

Bij het vertrekpunt zijn toiletten aanwezig. Verder vind je hier een klein museum dat gewijd is aan de kamelen op Lanzarote. Dit museum is gratis toegankelijk.

Dierenwelzijn

Dierenwelzijn

Eerlijk gezegd is het bij ons niet bekend of de dierenwelzijnsnormen goed nageleefd worden en hoe de dieren in het algemeen behandeld worden. Zijn de kameelsafari’s diervriendelijk of niet? Bij ons ontbreekt de expertise om daar een goed oordeel over te geven. De vraag is of je überhaupt dieren in moet zetten om mensen te plezieren. Daarover lopen de meningen al uiteen.

Diervriendelijke kameelsafari’s moeten in ieder geval voldoen aan de volgende principes:

– De organisatoren van de kameelsafari’s moeten ervoor zorgen dat de dieren goed worden verzorgd, voldoende voedsel en water krijgen. De dieren moeten geschikte rustperiodes krijgen en geen onnodige fysieke belasting ondergaan.
– Het is belangrijk dat de leefomgeving van de kamelen zo natuurlijk mogelijk is en dat deze hen de mogelijkheid biedt om hun normale dierlijke gedrag uit te oefenen.
– De werklast van de kamelen moet redelijk en beperkt zijn. Ze moeten niet overmatig worden belast.
– Vraag je jezelf af hoe goed het is voor z’n dier als er corpulente mensen meegedragen dienen te worden. Er moet regelgeving zijn om ervoor te zorgen dat de exploitanten voldoen aan de normen voor dierenwelzijn. De naleving van die regelgeving moet gecontroleerd worden.

Ons advies aan toeristen: voelt het niet goed, dan moet je het niet doen.

Lanzarote a Caballo

Lanzarote a Caballo

Een andere plek waar je een kamelentocht kunt maken is bij Lanzarote a Caballo. Deze organisatie vindt je langs de weg van Arrecife richting Yaiza. Hier kun je ook terecht voor paardentochten, quad rijden en paintball.