Sluiten

Lago Verde

Lago Verde

Op enkele honderden meters van het dorp El Golfo ligt een gifgroen meer: Lago Verde. De naam zegt het al, want dat betekent niets meer of minder dan ‘groen meer’. Het meer is ontstaan in een oude krater, waardoor er nu nog steeds water ondergronds aangevoerd wordt naar het meer. De groene kleur is niet ontstaan door zwavel of andere stoffen die je bij vulkanen aantreft. Het meer is zo groen gekleurd vanwege algen die in het zoute water leven.

De felle groene kleur contrasteert helemaal fraai met het zwarte zand en steengruis tussen het meer en de zee. De steile wanden rondom het strand en Lago Verde vormen de helft van de oorspronkelijke krater waaruit het groene meer ontstaan is. De andere helft is door de zee gedurende de tijd afgebroken.

Lago Verde bezoeken

Lago Verde vanaf het strand

Vroeger reed je vanaf Playa Blanca of Yaiza naar de zuidelijke kant van de krater. Daar parkeerde je de auto (of werd je met de touringcar afgezet) en vervolgens liep je in noordelijke richting naar het groene meer. Deze weg is inmiddels afgesloten. Je wordt nu om de krater heengeleid via de nieuwe weg. Deze leidt je tot bij het vissersdorp El Golfo. Zodra je het dorp binnenkomt ligt er aan de linkerkant een parkeerterrein waar je je auto (gratis) kunt parkeren.

Van daaruit gaat er een wandelpad naar een uitzichtpunt, waarbij je een prachtig uitzicht hebt op Lago Verde. Links van het uitzichtpunt was er een afdaling naar beneden, zodat je het strand op kunt en Lago Verde van redelijk dichtbij kon zien. Dit pad is inmiddels verdwenen, waardoor je niet meer zomaar op het strand kunt komen. Voor de meeste bezoekers blijft het bewonderen van het Lago Verde daardoor beperkt tot het schitterende uitzicht van boven.

Er is wel een manier om in de buurt van het groene meer te komen. Als je badkleding aan hebt dan kun je via het eerste strandje en vervolgens door de zee naar het Playa El Golfo gaan, waar het Lago Verde zich bevindt. Een andere manier om het Lago Verde vanaf het strand te bezoeken, is door vanaf de zuidkant er naartoe te gaan. Vanaf de LZ-703 is er een wandelpad richting het Lago Verde

Praktische info

Praktische info

Je kunt het Lago Verde helemaal gratis bezoeken. Daarmee behoort Lago Verde tot de mooiste gratis bezienswaardigheden van de Canarische Eilanden. Het is niet raadzaam om na zonsondergang het nog naar Lago Verde te gaan. Het zicht is minimaal en je ziet niets van het groene meer. Houd er rekening mee dat het wandelpad niet helemaal vlak is en uit los steengruis bestaat. Met een rolstoel, kinderwagen of buggy is dit niet toegankelijk.

Het mooiste moment om Lago Verde te bezoeken is tussen 14 en 16 uur, mits de zon meewerkt. Je hebt dan zowel vanaf het uitzichtpunt als vanaf het strand een vrijwel schaduwloos zicht op het meer en de achterliggende kraterwand. Dit is daarom veruit het mooiste moment om het meer te zien en om foto’s te maken.