Sluiten

Mirador del Rio

Mirador del Rio

Een van de fraaiste uitzichtpunten van Lanzarote vind je in het uiterste noorden van het eiland: Mirador del Rio. Dit uitzichtpunt is gelegen op een hoogte van ongeveer 475 tot 485 meter aan de noordkant van de kilometers lange klif Risco de Famara. Het uitzichtpunt zoals het er nu ligt, is ontworpen door César Manrique. Net als bij andere projecten van hem is er ook dit keer voor gezorgd dat de natuur zo weinig mogelijk verstoord werd door het ontwerp. Dat zie je onder andere als je aan komt rijden (als er geen auto’s en bussen zouden staan had je niet snel in de gaten dat er iets te zien zou zijn) en ook aan de bovenkant zie je het goed.

Het bovenste terras is, met uitzondering van de koepel waar de trap in uitkomt, geheel opgebouwd uit lavastenen. Dit is inclusief de bankjes waar je op kunt zitten. Er is ook geen omheining richting de zee geplaatst op het de bovenste twee terrassen. Mensen met hoogtevrees zullen dat als iets minder aangenaam ervaren. Je ziet ook dat het dak van de cafetaria grotendeels bedekt is met dezelfde vulkanische stenen met groene aanslag.

Cafetaria

Cafetaria van Mirador del Rio

In de cafetaria is de hand van Manrique misschien wel het duidelijkst aanwezig. De wijze waarop het vertrek vormgegeven is doet een beetje denken aan de mooiste vertrekken in de lavabellen van zijn huis in Tahiche. Fraai is hoed de ramen vormgegeven zijn. Als twee ogen die naar buiten kijken. Door de ramen en het vele wit maakt het cafetaria een zeer ruimtelijke indruk.

Als je geluk hebt, is het hier vrij rustig. Rond lunchtijd wil het hier wel eens erg druk worden. Dan merk je meteen een nadeel van de vormgeving, want de akoestiek zorgt ervoor dat enkele tientallen mensen kunnen zorgen voor vrij veel geluid. Als je op je gemak van het uitzicht wilt genieten zou je dit zeker als storend kunnen ervaren.

Uitzicht

Uitzicht vanaf Mirador del Rio

Mirador betekent letterlijk ‘uitzichtpunt’. Dat is dan ook waar het hier vooral om draait. Vanuit Mirador del Rio heb je vooral een fantastisch uitzicht op het eiland La Graciosa en de achterliggende onbewoonde eilanden. Als je links en rechts van je kijkt dan zie je de vulkanische klif Risco de Famara.

Beneden kijk je uit op de Salinas del Río. Deze zoutpannen zijn niet meer in gebruik maar vormen samen nog wel een mooi plaatje. Deze kant van het eiland wil wel eens gevoelig zijn voor bewolking. Zeker als de bewolking laag hangt dan kan dit je uitzicht behoorlijk, zo niet helemaal verpesten.

Naar beneden wandelen

Wie wil die kan de Salinas del Río via een wandelpad bereiken vanaf Mirador del Rio. Onderweg kom je een strandje tegen: Playa del Risco. De wandeling heeft een lengte van ongeveer vijf kilometer. Reken op een looptijd van tenminste twee uur. Zorg dat je goede schoenen aan hebt en vooral dat je voldoende water bij je hebt, ook voor de wandeling terug naar boven.

TIP

gratis uitzicht

Om Mirador del Rio te bezoeken moet je betalen. Ten westen van het uitzichtpunt kun je ook richting La Graciosa kijken. Het zicht is echter minder mooi dan vanaf Mirador del Rio zelf. Een andere optie is Mirador de Guinate. Dit gratis uitzichtpunt ligt aan het einde van de weg naar het inmiddels permanent gesloten dierenpark Guinate Tropical Parque. Grote kans dat je hier helemaal alleen van het uitzicht geniet, want de keren dat wij het bezocht hebben was er verder niemand te zien.