Sluiten

Mirador Risco de Famara

Mirador Risco de Famara

Aan de westelijke kant van Lanzarote kun je van een van de mooiste uitzichten van heel het eiland genieten. Mirador Risco de Famara is het uitzichtpunt dat zich op een van de hoogste punten van de klif bevindt die de naam Risco de Famara draagt. Als de weersomstandigheden een beetje mee willen werken dan word je hier getrakteerd op een adembenemend mooi uitzicht. Het hoogteverschil dat door de klif ontstaat zorgt voor een imponerende dieptewerking. De exacte hoogte van het Mirador Risco de Famara is bij ons niet bekend. Wel weten we dat het nabijgelegen Peñas del Chache niet zoveel hoger is en dat die plek met zijn hoogte van ongeveer 672 meter het hoogste punt van Lanzarote is.

Uitzicht

Uitzicht vanaf Mirador Risco de Famara

Vanaf het Mirador Risco de Famara kun je de noordwestelijke kant van de enorme vulkanische klif goed bewonderen. Vooral het contrast van de hoge klif met de ineens veel dieper gelegen kust bij Caleta de Famara is indrukwekkend. Vanaf het uitzichtpunt kun je Caleta de Famara, Playa de Famara en de daarachter gelegen caldera’s goed zien liggen. Als het zicht goed is, kun je kilometers ver kijken. In de verte kun je dan de Vuurbergen van het Timanfya Nationaal Park ook zien liggen.

Of je van het uitzicht kunt genieten en hoe ver je kunt kijken, hangt helemaal van het weer af. De toppen van de Risco de Famara staan erom bekend dat ze geregeld in de wolken liggen. Als dat het geval is dan zie je niet meer dan een grijze brij. Het nadeel is dat je vaak pas goed kunt zien hoe de weersomstandigheden ter plaatse zijn op het moment dat je er al bijna bent. Dat komt doordat je meestal niet vanuit Caleta de Famara vertrekt, maar vanuit Teguise rijdt. Als het daar al bewolkt is, dan weet je vrijwel zeker dat het een kansloze missie is. Bij (overwegend) zonnig weer zijn je kansen een heel stuk beter.

Beste moment om te bezoeken

Wolken bij Mirador Risco de Famara

Wanneer moet je het Mirador Risco de Famara bezoeken? Er zijn twee momenten die onze voorkeur hebben: in de ochtend en aan het einde van de dag. Tijdens de ochtenduren heb je een uitzicht zonder tegenlicht. Met wat geluk is er sprake van een enigszins diffuus licht, waardoor de contrasten in het licht niet te hard zijn. De ochtend heeft wel een nadeel: de de kans op bewolking is dan groter.

Mirador Risco de Famara is een van de mooiste plekken, zo niet de mooiste plek om van de zonsondergang te genieten. Vandaar dat het aan het einde van de dag vaak wat drukker wordt op de parkeerplaats van het Mirador Risco de Famara. Vanaf het uitzichtpunt kun je de zon over een punt van Lanzarote achter de horizon zien verdwijnen.

Zo kom je er

Bordje bij de afslag van Mirador Risco de Famara

Er rijden geen bussen naar het Mirador Risco de Famara of een plek in de buurt. Het openbaar vervoer is dus geen optie. Een taxi zou kunnen, maar dan zul je waarschijnlijk wel meteen de terugrit ook bij dezelfde chauffeur vast moeten leggen. Het is anders voor hem lastig om een retourrit te krijgen vanaf Mirador Risco de Famara.

Een (huur)auto is het gemakkelijkste vervoermiddel om naar het Mirador Risco de Famara te gaan. Je komt er door de LZ-10 vanuit Teguise naar Haría te nemen. Vlak voor het Mirador de los Helechos kun je aan de linkerkant een onverharde weg nemen die je naar het uitzichtpunt leidt. Deze weg is soms erg smal, maar prima te doen met een normale auto. Je hebt geen SUV of 4×4 nodig. Het onverharde deel is ongeveer anderhalve kilometer lang. Parkeren doe je op de Aparcamiento El Bosquecillo (bekijk in Google Maps). Parkeren is gratis.