Sluiten

Caleta de Famara

Caleta de Famara

Aan de noordwestkust van Lanzarote, op ongeveer een kwartier rijden van Teguise of een half uur rijden van Puerto del Carmen, ligt het dorp Caleta de Famara. Het dorp staat eigenlijk bekend als vissersdorp, maar inmiddels staat het vooral bekend als de hang-out plaats voor surfers en is het daarnaast ook nog steeds een vissersdorp. De vis die ‘s nachts door de vissers gevangen wordt, kun je die dag in de restaurants van Caleta de Famara eten. Hoewel je ook hier wel ziet dat de restaurants hun kaarten over het algemeen wat aangepast hebben aan toeristen, kun je hier toch nog redelijk authentiek, smaakvol en leuk geprijsd eten.

Eenvoud

Eenvoud

Het dorp zelf is erg eenvoudig. Geen fraaie pleinen met indrukwekkende kerken, maar simpele huisjes waar vooral lokale bevolking woont. Het dorp zelf ligt ten westen van het strand. Aan de oostkant van het strand, tegen de bergen aan, ligt de later gebouwde urbanisatie Famara. Dit is inmiddels bijna een dorp op zich. Het bestaat vooral uit tweede woningen en vakantiewoningen. Voor inkopen, eten en drinken moeten ze naar het dorp zelf toe.

In het dorp zitten verschillende surfscholen. Je vindt ze bijna allemaal op een rijtje in de hoofdstraat Avenida del Marinero. Hier kun je niet alleen terecht om surfles te nemen, je kunt hier ook je uitrusting huren als je die niet meegenomen hebt vanuit Nederland. Aan het einde van de dag hangen veel surfers rond op het terras aan de overkant van de surfscholen.

Ligging

Ligging van Caleta de Famara

Als je vanuit Teguise de LZ-402 richting Famara indraait dan zie je het landschap ineens veel vlakker en groener worden. Totdat je verderop ineens de Risco de Famara op ziet doemen. Je ziet vanaf de verte het dorp al liggen ten westen van de enorme kliffen. Het is deze ligging die Caleta de Famara zo uniek maakt. Aan de ene kant heb je het vlakke landschap dat zo over lijkt te vloeien in de zee en dan zijn daar ineens die honderden meters hogen bergen die uit het niet omhoog lijken te steken. Wolkenpartijen die boven de bergen blijven hangen maken het aanzicht vaak nog veel dramatischer. Als je het hebt over mooie sfeerplaatjes dan heb je er hier eentje te pakken.

Het is te hopen dat over tientallen jaren het dorp er nog zo bij ligt als het nu doet. Laat de grote hotels maar wegblijven. De ietwat alternatieve sfeer die hier zeker hangt in combinatie met de unieke ligging maken van Caleta de Famara een bijzondere plaats op Lanzarote.

Playa de Famara

Playa de Famara

Het strand van Caleta de Famara heeft de gemakkelijke naam Playa de Famara. In het Nederlands dus eigenlijk ‘strand van Famara’. Vanwege de wind en de stroming is dit een heerlijke plek om te surfen of te kitesurfen. Zonnebaden op het strand kan natuurlijk ook. De sterke stroming zorgt ervoor dat het geen ideale plek is om te zwemmen. Vaak wappert de rode vlag op het strand, om aan te geven dat het gevaarlijk is om het water in te gaan.

Playa de Famara is Famara Beach is een plaats waar het afval van de Noord-Atlantische vuilnisbelt zich gemakkelijk ophoopt. Dat is het gevolg van de blootgesteld aan de westelijke stroming. Je zult geregeld vrijwilligers bezig zien om het strand van het hoofdzakelijk plastic afval te ontdoen.

What's in a name?

Er kan verwarring ontstaan op het moment dat je op zoek gaat naar informatie over Caleta de Famara. Er worden verschillende namen voor deze plaats gebruikt. Wie in reisgidsen of op internet gaat speuren, wordt amper wijzer. Volgens ons is het zo dat het dorp Caleta de Famara heet. Soms wordt daar het Spaanse voorzetsel ‘La’ aan toegevoegd: La Caleta de Famara wordt het dan. Locals schijnen dat geregeld af te korten naar La Caleta.

Er zijn ook bronnen die het over de plaats Famara hebben. Volgens anderen is dat eigenlijk de naam van het gebergte en de kliffen waar je vanuit het dorp tegenaan kijkt. Kun je het nog volgen?

Kitesurfers bij Caleta de Famara