Sluiten

Femés

Femés

Het dorp Femés kom je tegen op de route vanaf Uga richting Playa Blanca. Veel toeristen rijden het dorp door zonder er te stoppen. Waarschijnlijk weten ze niet wat ze missen, anders zou men zeker wel eventjes de auto parkeren en minstens vijf minuutjes uittrekken om te genieten van het prachtige uitzicht dat je hebt vanaf het uitzichtpunt Mirador de Femés. Je kijkt van hieraf uit over de Rubicónvlakte.

Naast het uitzichtpunt ligt restaurant-bar Balcon de Femés. Het terras van dit restaurant kijkt ook uit over de Rubicónvlakte en de daar achter gelegen Atlantische Oceaan. Aan de overkant van de straat ligt een ander restaurant: Casa Emiliano. Het uitzicht is daar minder spectaculair, maar over het algemeen staat de keuken daar hoger aangeschreven als die van El Mirador. Neemt niet weg dat je ook bij Balcon de Femés prima te eten krijgt. Vraag daar vooral naar de special van de dag. Vaak krijg je dan iets heerlijks lokaals zoals een stoofpot.

Dorpsplein

Dorpsplein van Femes

Het van vele palmbomen voorziene dorpsplein is overdag een heerlijk rustig plekje. Pas tegen de avond komt er hier iets van leven in de brouwerij. Aan het plein ligt Ermita de San Marcial. Dit is een fraaie witte kapel waarvan de deur buiten de diensten meestal gesloten is. De Ermita de San Marcial is gewijd aan de heilige beschermheilige van het eiland, San Marcial. Het werd oorspronkelijk gebouwd in de 18e eeuw en heeft sindsdien zijn traditionele Canarische architectuur behouden.

Kunst

Vroeger zat er in Femés nog een alleraardigste kunstgalerie. De laatste keer dat we die bezochten was in 2007. Nu is de voormalige galerie gewoon een woonhuis. Of de kunstenaar die er woonde nog leeft, is ons niet bekend. Volgens twee dorpelingen die we spraken is hij er rond 2010 mee gestopt.

Terras van Femes
Mirador de Femes