Sluiten

La Graciosa

La Graciosa

La Graciosa is het achtste, kleinste en tevens noordelijkste bewoonde eiland van de Canarische Eilanden. Het is spectaculair gelegen voor de 400 meter hoge kliffen op het noordelijke puntje van Lanzarote in de Atlantische Oceaan. Een prachtig uitzicht op La Graciosa heb je bijvoorbeeld vanaf de Mirador del Rio en de Mirador de Guinate op Lanzarote. Platte witte huizen met blauwe luiken en deuren tussen stoffige zandpaden kenmerken het beeld van de hoofdplaats Caleta del Sebo. Lange zandstranden en zandkleurige heuvels vormen de rest van het eiland.

Steeds populairder onder dagtoeristen

Het aantal dagtoeristen dat La Graciosa bezoekt neemt de afgelopen jaren almaar toe. Onder invloed van bloggers, vloggers en andere influencers raken zij geïnspireerd om een dagje naar het achtste eiland van de Canarische Eilanden te gaan. Dankzij de uitstekende veerverbindingen met Lanzarote is dit geen lastige opgave. Je reist naar Órzola, gaat daar naar de haven, koopt een ticket en stapt aan boord van de veerboot. Die brengt je in ongeveer 25 minuten naar La Graciosa.

Overnachten op La Graciosa

Sommige bezoekers willen langer dan een dag op La Graciosa doorbrengen. Dat kan prima. Gelukkig is La Graciosa niet volgebouwd met hotels. Dat zal waarschijnlijk (en hopelijk) ook niet zo snel gaan gebeuren. Er is een handvol hotels (onze tip: designhotel Inatel Graciosa) enkele hotels en er is een toenemend aantal inwoners van La Graciosa dat van (een deel van) hun woning een B&B of pension maakt. Hierdoor wordt het steeds gemakkelijker om een accommodatie op La Graciosa te vinden.

Veerdienst naar La Graciosa

Veerdienst naar La Graciosa

De veerboot vanuit Órzola is de enige manier om naar La Graciosa te reizen. Tenzij dat je je eigen boot ter beschikking hebt, maar daar gaan we niet vanuit. Er zijn twee veermaatschappijen die tussen Órzola en La Graciosa pendelen: de Biosfera Express en de Lineas Romerio. Zij zorgen er samen voor dat er overdag een of twee boten per uur vertrekken. Tijdens de siësta wordt de veerdienst voor ongeveer twee uur stilgelegd. De vroegste veerboten vertrekken vanaf ongeveer 7:00 of 8:00 uur in de ochtend. De laatste overtocht is in het winterseizoen rond zessen in de avond. In de zomer varen de veerboten wat langer door.

Vervoer op het eiland

Er is slechts één geasfalteerde weg op La Graciosa. Dat is bij het koelhuis van de kleine haven in het hoofddorp Caleta del Sebo. Alle andere wegen zijn zandwegen van licht zand. Deze wegen zijn gevoelig voor weersinvloeden: bij storm kunnen die stoffig worden en bij regen modderig. Avontuurlijk zijn de tochten met terreinwagens die sommige taxichauffeurs aanbieden.

De meeste toeristen kiezen ervoor om te gaan wandelen op La Graciosa. Vanwege het kleine oppervlakte is dat prima te doen. Het zal je mogelijk niet lukken om heel het eiland te zien, maar een redelijk deel moet zeker te doen zijn. Wil je liever fietsen? Je kunt vanuit de haven fietsen huren.

Eten en drinken

Er zijn verrassend veel restaurants, bars en snackbars op La Graciosa. Ze bieden allemaal eenvoudige tot chique gerechten en drankjes tegen schappelijke prijzen. Wil je voor jezelf zorgen, dan kun je terecht in enkele supermarkten. Kijk wel even goed naar de openingstijden, want de supermarkten kunnen tijdens de siësta gesloten zijn.

Stranden

Playa Francesa op La Graiciosa - met dank aan lappimg via Pixabay playa-francesca-la-graciosa-2460286

Strandliefhebbers kunnen op La Graciosa elke dag op een ander strand ontspannen. Op de kustgebieden verder van het dorp kom je nauwelijks andere mensen tegen. De stranden op La Graciosa zijn niet meer zo eenzaam als een paar jaar geleden. Toch is het op Graciosa niet zo druk als op zijn grote zus Lanzarote.

De meeste bezoekers trekken naar Playa Francesa, naar La Conchas of ze verblijven aan het strand in het hoofddorp Caleta del Sebo. Het strand van Baranco de los Conejos is klein maar fijn. Als je er wilt zwemmen, moet je vanuit het dorp ongeveer 3 kilometer in noordelijke richting langs de kust lopen. De kleine baai ligt buiten de hoofdroutes die de off-road taxi’s rond het eiland nemen. Alleen wandelaars komen er langs op weg naar het tweede dorp van het eiland, Pedro Barba. Veel dagjesmensen komen niet verder dan Playa Francesa, dat ongeveer 2 kilometer ten zuidwesten van Caleta del Sebo ligt. Het uitgestrekte strand bij het hoofddorp omringt een baai waar een excursieboot aanmeert.