Sluiten

Teguise

Teguise

Als men het over de mooiste dorpen van Lanzarote heeft dan wordt het centraal op het eiland gelegen Teguise vaak in één adem genoemd met de dorpen Yaiza en Haría. Volkomen terecht, want welke van deze drie dorpen de mooiste is, is vooral een kwestie van smaak. Het is ook erg afhankelijk van welk moment je een dorp bezoekt. Zo hebben we Teguise bezocht tijdens een processie (wat een bijzondere sfeer geeft), aan het eind van de drukbezochte zondagsmarkt en gewoon op een doordeweekse ochtend op een moment dat er nog bijna geen toerist in het dorp te ontdekken is.

TIP

beste moment om Teguise te bezoeken

De meningen over het beste moment om Teguise te bezoeken lopen uiteen. Persoonlijk kiezen wij er het liefste voor om er voor tienen in de ochtend of na vijven in de middag naartoe te gaan. Dan ontwijk je het gros van de dagjesmensen en zie je het dorp in zijn ware gedaante.

Overdag zie je vooral toeristen in de straten van Teguise lopen. Dat geeft een andere dynamiek. De winkels zijn dan geopend en de zon weet het centrum van Teguise goed te bereiken.

Zondagmarkt

Zondagmarkt in Teguise

Het gros van de toeristen bezoekt Teguise op zondag, tijdens de wekelijkse markt. Vrijwel het hele centrum wordt betrokken bij de markt. Voor de markt natuurlijk een prachtig decor, voor wie Teguise zelf wil zien wordt het beeld verstoord door de vele kramen met koopwaar. Al vanaf negen uur ‘s morgens, als de markt officieel start, worden toeristen met busladingen tegelijk afgezet in Teguise.

Op de markt is echt van alles te koop. Tussen de mooie lokale producten wordt er ook heel veel handelswaar aangeboden die je elders op de Canarische Eilanden en het vasteland van Spanje ook ziet: riemen, Spaanse jurkjes, zonnebrillen, tassen. Hier zit overigens heel veel namaak van dure merken tussen. Vergeet vooral niet om flink af te dingen, want de vraagprijs is vooral bij tassenhandelaren hoger dan wat je uiteindelijk hoeft te betalen. De markt is om 14 uur afgelopen. Dan verdwijnen de kramen in rap tempo en blijft er redelijk veel rotzooi over. Teguise maakt op zondagmiddag rond een uur of drie een uitgeleefde indruk.

lastig parkeren op zondag

Wie met eigen vervoer komt die moet er rekening mee houden dat het aantal normale parkeerplaatsen zeer beperkt is. Dat komt mede omdat je met de auto het centrum helemaal niet meer in kan/mag als het markt is. Net buiten het centrum zijn er enkele parkeerterreinen waar je tegen een kleine vergoeding je auto kunt parkeren. Let op, want als je vanuit de richting Arrecife komt staat er mogelijk iemand bij het eerste parkeerterrein al heftig te gebaren om je naar binnen te halen. Houd er rekening mee dat juist dit parkeerterrein het verste van het centrum verwijderd is.

Andere dagen dan zondag

Andere dagen dan zondag

Teguise heeft een rijke historie. De plaats stamt uit het begin van de vijftiende eeuw en was tot 1852 hoofdstad van Lanzarote. Het centrum van Teguise bestaat vooral uit gebouwen die stammen uit de zestiende en zeventiende eeuw. De straatjes van Teguise geven je dan ook het gevoel dat ze uit lang vervlogen tijden stammen. Teguise heeft de tand des tijds prima doorstaan. Het dorp (of is het toch een nog geen tweeduizend inwoners tellende stad?) is altijd prima onderhouden geweest.

Wie Teguise bezoekt die zal geen vervallen woningen zien staan in het centrum. Hier staan louter bouwwerken in topconditie. Behalve mooie gebouwen bewonderen zoals Iglesia de Nuestra Señora de Guadalupe en het Palacio Spínola kun je in Teguise ook prima winkelen en genieten van de Spaanse keuken. Teguise telt verschillende winkels waar veel leuke souvenirs, handwerk en kleding te koop is.

Castillo de Santa Bárbara

Castillo de Santa Barbara

Vanuit Teguise zie je op de rand van de krater Guanapay een kasteel liggen. Dit kasteel is genaamd Castillo de Santa Bárbara en stamt uit de veertiende eeuw. Tegen betaling kun je het kasteel bezoeken. Tegenwoordig is hier een piratenmuseum in gevestigd. Wie het kasteel zelf niet wil bezoeken die zou zeker de rit naar boven moeten maken. De kraterrand waar het kasteel op staat biedt een prachtig panoramisch uitzicht op Teguise en delen van het eiland.

Info over Castillo de Santa Bárbara