Sluiten

Yaiza

Yaiza

Yaiza wordt beschouwd als het mooiste dorp van Lanzarote. Het heeft zelfs meermaals de titel van mooiste Spaanse dorp in de wacht gesleept. Dat schept bij een bezoeker aan Yaiza zeker verwachtingen. Zeker als je fraaie dorpen als Teguise en Haría ook al gezien hebt, zul je je afvragen of Yaiza deze dorpen in schoonheid weet te overtreffen. Hoewel schoonheid niet te meten is en bovenal subjectief is, weet Yaiza zeker te charmeren. Wat betreft het mooiste dorp van het eiland weten wij het niet zeker, omdat we vooral ook Teguise wel erg aantrekkelijk vinden. Feit is dat Yaiza zeker tot de mooiste dorpen van Lanzarote hoort en daarom een bezoekje zeker waard is.

Yaiza heeft een charmant karakter met witgekalkte huizen, geplaveide straatjes en bloemrijke pleinen. Het is een populaire bestemming voor bezoekers die op zoek zijn naar de authentieke Canarische ervaring. De omgeving van Yaiza is prachtig, het wordt gekenmerkt door vulkanische landschappen die zorgen voor adembenemende uitzichten. Het Nationaal Park Timanfaya bevindt zich in de buurt van Yaiza.

Tapas bij Bar Stop

Tapas bij Bar Stop

Aan het dorpsplein zit een tapasbar die er al sinds het jaar 1890 zit. Het bord meldt “Bar Stop”, maar of dat nu de naam is, is me niet helemaal duidelijk. Wel is het een feit dat hier een onvervalste Spaanse tapasbar schuilgaat, compleet met kleine tafeltjes buiten, houten tafels en stoelen binnen en een bar waar je aan kunt staan en niet kunt zitten. Op de bar staan de tapas al klaar. Je wijst aan wat je hebben wilt en gaat bijna gegarandeerd smullen. Geen toeristische tapas, maar authentieke lekkernijen die zoals het hoort op een rond schoteltje geserveerd worden.

Bar Stop
Tapas bij Bar Stop

Wit met groen

Yaiza

Zoals op heel Lanzarote zijn de huizen hier wit en in de meeste gevallen met groene ramen en deuren. Soms kom je ook wat bruine ramen tegen, maar groen overheerst. Door de eenheid in kleur ontstaat er rust in het uiterlijk van het dorp. Binnen het dorp zijn enkele pleinen aangelegd. Het hoofdplein is het dorpsplein Plazoleta de Victor Fernández waaraan de achttiende-eeuwse kerk van Yaiza gelegen is: Nuestra Señonpra de los Remedios.

Om een mooi uitzicht over het dorp te hebben kun je de stenen trap beklimmen die te vinden is bij de busparkeerplaatsen. Van hieraf heb je een prachtig uitzicht over Yaiza. Het is wel te hopen dat er op dat moment geen bus staat, want die verpest je fotomoment. Ook zorgt een buslading vol toeristen voor een moment van drukte op de mooiste plekjes van het dorp.

Centro de Artesanía

Centro de Artesanía

Aan de noordkant van het dorp ligt het Centro de Artesanía. Deze vroegere school is tot een klein en sfeervol commercieel centrum omgebouwd. Het Centro de Artesanía is opgericht om de rijke ambachtelijke tradities van Lanzarote te bewaren. Deze tradities worden op deze plek gepresenteerd. Het Centro de Artesanía is bedoeld voor de lokale bevolking als aan bezoekers van het eiland, maar het zijn toch vooral toeristen die hier een kijkje komen nemen. Verschillende excursies hebben een bezoek aan Yaiza en het Centro de Artesanía in het programma staan.

Het centrum biedt een ruimte waar lokale ambachtslieden hun vaardigheden kunnen tonen en de door heb vervaardigde producten kunnen verkopen. Hierdoor is het een ideale plek om voor originele souvenirs te gaan kijken. In de aanwezige horeca kun je genieten van een goede kop koffie, van een koud glas drinken of van lokale lekkernijen.