Sluiten

Stranden op Lanzarote

Stranden op Lanzarote

Lanzarote telt een groot aantal stranden die variëren van rustige zandstranden met prachtig helder water tot een zwarte rotsstranden waar de zee hard op de kust beukt. Een groot deel van de stranden op Lanzarote is kunstmatig aangelegd. Dit geldt vooral voor de stranden die bij de bekende badplaatsen te vinden zijn. Van alle stranden op Lanzarote worden de stranden bij Punto de Papagayo over het algemeen als het mooiste beschouwd. Niet iedereen is het daar mee eens, want voor surfers is het ruigere Playa de Famara veel interessanter vanwege de aanwezige golven en wind. Wat betreft schoonheid is dit strand misschien wel net zo mooi als de befaamde stranden bij Punto de Papagayo. Schoonheid is immers subjectief en de ruigheid van Playa de Famara maakt dit strand een prachtig plekje op het eiland.

Waar je op Lanzarote rekening mee moet houden is dat er op de stranden vaak beperkte voorzieningen zijn. Op een aantal stranden bij de grote badplaatsen kun je bijvoorbeeld ligbedjes in combinatie met parasols en windschermen huren, maar op veel stranden ben je aangewezen op je eigen badlaken of een meegebracht stoeltje. Op sommige stranden zie je in een ronde vorm gebouwde muurtjes, waardoor er een soort van kom ontstaat waarin je beschut tegen de wind kunt zonnen. Bars en restaurants zie je niet op de stranden. In toeristenplaatsen vind je ze wel op de wandelpromenades die langs de stranden lopen.

Overzicht stranden

In totaal telt Lanzarote bijna negentig kleinere en grote stranden. Ongeveer een derde bestaat uit wit/geel zand, ongeveer een derde van de stranden zijn zwarte stranden en nog eens een derde van de stranden bestaat uit rotsstranden. Hieronder hebben we een aantal stranden op een rijtje gezet die volgens ons het vermelden waard zijn.

Playa Grande

Playa Grande

Playa Grande is het drukste strand van Puerto del Carmen. Op het lange zandstrand kun je volop ligbedjes en parasols huren. Houd er rekening mee dat er hier een vrij stevige wind kan waaien. Achter Playa Grande ligt de straat Avenida de Las Playas waar een groot aantal restaurants, bars en winkels te vinden is. Dit strand is een mooie spot om de zon achter de bergen onder te zien gaan. Houd er rekening mee dat er slechts zeer beperkte parkeermogelijkheden bij dit strand zijn.

Playa de los Pocillos

Playa de los Pocillos

Wat betreft breedte het grootste strand van Puerto del Carmen is Playa de los Pocillos. Vanwege het bijbehorende parkeerterrein een ideaal strand voor mensen die niet in Puerto del Carmen verblijven. Het goudgele zandstrand ligt in een rustiger deel van Puerto del Carmen. Het is deels voorzien van huurstrandbedjes en parasols. Vanwege de vaak aanwezige passaatwind zijn deze ligbedden meestal afgeschermd door windschermen.

Playa Matagorda

Playa Matagorda

Matagorda is een urbanisatie die inmiddels door Puerto del Carmen opgeslokt is. Het aangename zandstrand is deels voorzien van strandbedden met parasols. Door de ligging vlak bij de landingsbaan van de internationale luchthaven van Lanzarote is dit strand een prachtige plek om binnenkomende vliegtuigen aan te zien komen vliegen. Voor de echte rustzoekers betekent het vliegverkeer wel dat er ook wat geluidsoverlast kan zijn. Voor vliegtuigspotters is dit juist dé plek om lekker op het strand te liggen.

Playa Honda

Strand van Playa Honda

Het strand van het gelijknamige dorp Playa Honda is een rustig zandstrand. Door middel van een wandel- en fietspromenade staat dit strand in verbinding met de stranden van Puerto del Carmen en Arrecife. Het strand wordt bijna alleen maar bezocht door mensen die in Playa Honda wonen of er hun vakantie vieren. Bij het strand vind je enkele bars en restaurants die de inwendige mens kunnen verwennen. Parkeren in de nabijheid van het strand is over het algemeen geen probleem.

Playas del Papagayo

Playas del Papagayo

Playas del Papagayo is niet één strand, maar het betreft hier een verzameling van zeven prachtige zandstranden. Kristalhelder water zorgen ervoor dat de tussen kliffen gelegen witte zandstranden nog mooier worden. De stranden zijn populair bij gezinnen met kinderen, bij rustzoekers en bij mensen die graag met de blote billen op het strand liggen. Voorzieningen zijn er amper. Er is welgeteld een restaurant, dat overigens een prachtig uitzicht biedt op het eigenlijke Papagayo strand, dat fraai omzoomd wordt door hoge rotsformaties.

Meer over Playas del Papagayo

Playa El Golfo

Playa El Golfo

Het beroemde groene meer – Lago Verde –  is onderdeel van het El Golfo strand. Dit strand is ontstaan doordat de El Golfo krater in de loop der eeuwen door de zee opgeslokt is. Wat resteert is een prachtig gelegen zwart strand, dat uit lavastenen bestaat. Het is daarom niet het meest comfortabele strand, maar de ligging is uniek te noemen. Houd er rekening mee dat de stenen op zomerse dagen enorm heet kunnen worden.

Playa Blanca

Strand van Playa Blanca

Het hoofdstrand van Playa Blanca heet Playa Blanca. Dit vrij kleine zandstrand ligt bij de wandelpromenade die in het centrum langs de winkels en restaurants ligt. Het strand is van bescheiden afmetingen en herbergt behalve toeristen ook vrij veel lokale mensen. Strandbedjes of parasols zul je op het strand tevergeefs zoeken. Vanaf het strand zie je vrijwel ieder uur de veerboten naar Fuerteventura voorbijkomen. Het eiland Fuerteventura zelf is ook goed zichtbaar vanaf het strand.

Playa Flamingo

Playa Flamingo

Wat ons betreft het beste gezinsstrand van Lanzarote is Playa Flamingo, dat in het westen van het dorp Playa Blanca ligt. Het is een kunstmatig zandstrand dat in een eveneens kunstmatige baai aangelegd is. Hierdoor is er amper sprake van golfslag of stroming. Voor kinderen daarom een ideaal stukje strand. Voor de volwassenen zijn er ligbedden te huur met parasols. Direct aan het strand is er een strandbar voor de nodige versnaperingen.

Playa de Las Coloradas

Playa de Las Colorados

Playa de Las Coloradas is een rustig strand gelegen in het oosten van de badplaats Playa Blanca. Het strand ligt ter hoogte van een aantal grote hotels zoals Dream Gran Castillo en Papagayo Arena. Het strand is een gemengd strand: geel zand, grijze keien en rotsen. Op het strand zijn geen voorzieningen om het de gasten extra comfortabel te maken. Playa de Las Coloradas wordt vrijwel alleen maar bezocht door gasten uit omliggende accommodaties.

Playa de las Cucharas

Strand van Costa Teguise

Het vrij grote zandstrand Playa de las Cucharas wordt over het algemeen als het hoofdstrand van de badplaats Costa Teguise gezien. Het westelijke deel van het strand is het domein van gezinnen, stelletjes en families die lekker willen genieten op het strand en in de zee. Het oostelijke deel van het strand is het gebied voor windsurfers. Hier vind je ook een surfshop en een speciale surfbar.

Langs Playa de las Cucharas loopt een autovrije wandelpromenade. Aan deze boulevard vind je fitnesstoestellen en een aantal horecazaken.

Playa Jablillo

Playa Jablillo

Een vrij klein, maar wel populair strand in Costa Teguise is Playa Jablillo. Dit strand wordt door twee rotsmuren in zee beschermd tegen de immer aanwezige stroming en golven. Het strand zelf is een mix van zandstrand met lavarotsen. Op het strand kun je douchen. Verdere voorzieningen zijn er niet.

Playa de Famara

Playa de Famara

Wat betreft ligging is het aan de noordkust gelegen strand Playa de Famara het mooiste strand van het eiland. De kliffen aan de oostkant geven het strand een ruig uiterlijk. De sterke branding met altijd aanwezige golfslag maken het plaatje compleet. Hoewel Playa de Famara vooral een strand is voor surfers betekent dit niet dat je als strandliefhebber hier niet te zoeken hebt. Zolang je beschut gaat liggen voor de altijd aanwezige wind is Playa de Famara een prachtig strand om te zonnen en te zwemmen. Houd wel rekening met de zeer sterke stroming.

Playa del Reducto

Playa del Reducto

Het stadsstrand van hoofdstad Arrecife is een fijn wit zandstrand dat zeer geleidelijk de zee in loopt. Het strand is omringd door een wandelpromenade. Op het strand staan wat palmbomen die zorgen voor wat sfeer. Playa del Reducto is in het weekeinde aanzienlijk drukker dan tijdens doordeweekse dagen. Dat komt doordat het strand vooral bezocht wordt door lokale bewoners.

Bajo de los Sables

Bajo de los Sables bij Orzola

Bij het grote publiek zijn de stranden die ten zuidoosten van het dorp Órzola liggen niet zo bekend. Het betreft een aantal stranden die tussen Órzola en Jameos del Agua liggen. De mooiste stranden vind je wat ons betreft in de baai Bajo de los Sables. Prachtige witte stranden gemengd met lavasteen die zeer geleidelijk aflopen. Het kristalheldere water zorgt voor een mooie azuurblauwe zee, die een fraai contrast vormt met het strand.