Sluiten

Timanfaya Nationaal Park

Timanfaya Nationaal Park

In het zuidwesten van Lanzarote ligt het ruigste deel van het eiland: Parque National de Timanfaya. Dit beschermde gebied laat overduidelijk zien dat Lanzarote een vulkanische oorsprong heeft. Het nationaal park is vernoemd naar het eerste dorp dat tijdens de vulkaanuitbarstingen van 1730-1736 weggevaagd is. In totaal zijn tijdens deze zes jaar durende erupties maar liefst elf dorpen van de aardbodem verdwenen en is er maar liefst bijna honderdtachtig vierkante kilometer landoppervlakte voorgoed veranderd. Deze uitbarstingen die volgens de overleveringen startten op 1 september 1730 zijn de zwaarste die Lanzarote ooit meegemaakt heeft. In het jaar 1824 is er ook nog een uitbarsting geweest. Deze was echter veel minder intens dan de uitbarstingen in de achttiende eeuw.

Timanfaya bezoeken

Timanfaya bezoeken

Iedere dag kun je tussen 9 en 17 uur het nationale park bezoeken. Hiervoor dien je entree te betalen. Je mag dan doorrijden tot aan de grote parkeerplaats bij restaurant El Diablo. Van daaruit mag je niet zelf verder het park inrijden, maar word je verder vervoerd per bus. Deze bustocht door het ruige vulkaanlandschap duurt ongeveer een half uur en is inbegrepen in de entreeprijs.

Tijdens de rit krijg je een fraai zicht op een deel van de 25 kraters en meer dan honderd vulkaankegels. Via meertalige uitleg (Spaans, Engels, Duits en Frans) wordt de geschiedenis van het park verteld. Op een aantal plekken wordt eventjes stilgestaan zodat je vanuit de bus even de tijd hebt om foto’s te maken. Je mag trouwens nergens de bus uit onderweg. Houd er daarom rekening mee dat je door zon en ramen vervelende reflecties in je foto’s kunt krijgen.

Bewijs van vulkanische activiteit

Bewijs van vulkanische activiteit

Dat er nog degelijk vulkanische activiteit is, wordt duidelijk als je terug bent bij de parkeerplaats. Daar wordt op vier verschillende manieren aangetoond dat de warmte tot heel dicht onder de oppervlakte komt.

[1] Eén van de medewerkers van het park laat gasten in een cirkel staan en geeft iedereen een beetje lavagrind dat hij op een bepaalde plek van de bodem haalt. Het grind is bijna te warm om vast te pakken.

[2] Het publiek mag rondom een kuil gaan staan. Je voelt en ziet de warmte al uit de kuil omhoog komen. Er wordt een bosje stro bovenaan de kuil gelegd. Al snel gaat het stro roken en binnen tien tot twintig seconden vliegt het als gevolg van de warmte in brand. Er komt geen vuur aan te pas om het stro in brand te steken, de warmte is voldoende.

[3] In de grond zijn kokers aanwezig die de grond ingaan. Zodra de toeschouwers op veilige afstand staan giet een medewerker er een beetje water in. Er komt dan een beetje stoom uit de pijp. Dat is een voorproefje van wat er komen gaat. De medewerker of gids vertelt dat je nu je camera standby moet houden, want je hebt 2 seconden om te reageren. Er wordt nu een grotere hoeveelheid water in gekapt…… twee seconden later spuit het in een klap meters omhoog.

[4] Bij het restaurant is er een put van zes meter diep waar vulkanische warmte uit komt. De temperatuur in het gat is hoger dan driehonderd graden Celsius. Boven het gat ligt een rooster waar het restaurant aardappels op gaart en vlees op barbecuet.

Praktische informatie

Timanfaya Nationaal Park

Timanfaya Nationaal Park is een topattractie op Lanzarote. Met ongeveer anderhalf miljoen bezoekers per jaar is het de best bezochte bezienswaardigheid van het eiland. Dat is aan de drukte helaas ook te merken. Al op het moment dat het park ’s morgens opengaat staan de eerste bussen vol toeristen al te wachten. Deze trekken allemaal met hun eigen bus het park in.

Wie niet wil hoeven wachten voor een plaatsje in de bus die de rondrit maakt kun je het beste rond negenen het park binnengaan. Je bekijkt dan eerste de hierboven vier bewijzen van vulkanisme op deze plek (volg gewoon een buslading) en zorg dat je tegen 09:20 uur bij de bus staat. Om half tien wordt de eerste rit gemaakt. Tijdens de busrit heb je bijna altijd last van reflecties als je wilt fotograferen. Gebruik daarom een polarisatie-filter en/of een zwarte doek om reflecties deels te elimineren.

In het restaurant kun je de hele dag door eten en drinken. Een deel van de gerechten wordt boven de vulkanische put bereid. De prijzen liggen hoger dan wat je gemiddeld op het eiland betaalt. Je eet dan wel op een prachtige ruige locatie.