Sluiten

Brandstofprijzen Lanzarote aan de hoge kant

Gepubliceerd op 20 mei 2023 / Geschreven door Patrick van Zundert

Brandstofprijzen Lanzarote aan de hoge kant

De afgelopen maand bezochten we Lanzarote en we schrokken een beetje van de huidige brandstofprijzen. Dankzij de gunstige belastingdruk die er op de Canarische Eilanden heerst, zijn we gewend dat de brandstofprijzen op Lanzarote vrij aangenaam zijn. We zeggen weleens gekscherend dat een liter peut op Lanzarote soms minder kost dan een liter premium bruiswater in een Nederlandse supermarkt.

Gemiddelde benzineprijs op Lanzarote

Wij waren de afgelopen jaren gewend om zo ongeveer € 1,00 tot € 1,20 te betalen tijdens onze tankbeurten op Lanzarote. Toen in 2010 de olieprijzen begonnen te stijgen, piekte de prijs voor een liter euro 95 tot iets boven de 1 euro en 20 cent. Dat was in het jaar 2012, Vlak daarna daalden de prijzen weer, waarbij er een gemiddeld niveau van 1,10 tot 1,15 euro bereikt werd. Dat is een beetje een goed gemiddelde als je kijkt naar de brandstofprijzen op Lanzarote in het tweede decennium.

Brandstofprijzen in Lanzarote in 2013

Flinke daling in 2020

In 2020 gebeurde er op Lanzarote wat eigenlijk wereldwijd zichtbaar was: door de coronapandemie en alle daaruit voortvloeiende beperkingen daalden de olieprijzen en hierdoor ook de benzineprijzen. In de loop van 2020 – toen er geen buitenlandse toerist meer naar Lanzarote kwam, lag de benzineprijs op een gegeven moment ruim onder de grens van 1 euro. Als je goed zocht, kon je voor minder dan 90 cent per liter je tank volgooien.

Oorlog in Oekraïne

In 2021 begonnen de brandstofprijzen weer te normaliseren. Het toerisme kwam flink op gang en de olieprijzen stegen. Het uitbreken van de oorlog in Oekraïne begin 2022 zorgde voor een flinke stijging van de olie- en brandstofprijzen. De genomen maatregelen tegen Rusland had een duidelijke impact op de beschikbaarheid van olie en de prijzen. Vooral diesel werd ineens flink duurder omdat vooral de ruwe Russische aardolie zeer geschikt is om die te raffineren tot diesel.

De prijzen op dit moment

Op Lanzarote betaalden wij in april rond de € 1,55 voor een liter diesel. We zagen dat de prijzen voor een liter euro 95 zo tussen de € 1,43 en € 1,50 schommelde. Hiermee is autorijden op Lanzarote ongeveer een kwart duurder dan wat je de afgelopen tien jaar gemiddeld kwijt was op het eiland. Opmerkelijk is ook het kleiner geworden verschil tussen de brandstofprijzen op Lanzarote en die op Nederland. Dat verschil is ruimschoots gehalveerd. Dat wordt onder andere veroorzaakt door het feit dat Nederland tijdelijk de accijnzen op brandstof verlaagd heeft.