Sluiten

Wijngebied La Geria

Wijngebied La Geria

Lanzarote staat bekend vanwege haar uitstekende wijnen. Hier vind je geen Chardonnay, Merlot, Sauvignon Blanc of Pinot Gris, maar Malvasia druiven. Deze worden geteeld in het wijngebied La Geria. Dat gebeurt op een vrij bijzondere manier. Men maakt kuilen die gevuld zijn met ‘picon’. Dit zijn kleine lavasteentjes die de eigenschap hebben goed vocht vast te kunnen houden. Ze zouden zelfs wat vocht uit de lucht onttrekken, waardoor het gemakkelijke wordt om wijndruiven in het vrij droge Lanzarote te verbouwen.

De wijnranken bevinden zich in het midden van een kuil, die deels afgeschermd wordt door een halve cirkel van grotere lavastenen. Hierdoor worden de planten en vruchten beschermd tegen de soms zeer felle passaatwinden die over het eiland waaien. Deze halve kommen zorgen voor een uniek landschap. Het is daarvoor al meerdere keren bekroond en het unieke landschap van wijngebied La Geria is zelfs een beschermd natuurgebied.

Bodega's

Wijn proeven in een bodega

Langs de weg LZ-30, die dwars door het wijngebied loopt, vind je meerdere bodega’s zoals La Geria, El Grifo, Stratvs en Rubicón. Deze bodega’s hebben een wijnproeverij annex winkel, soms aangevuld met een klein museum. Doel van de openstelling voor het publiek is natuurlijk om wijn te verkopen. Sommige bodega’s verkopen ook nog een aantal andere heerlijke streekproducten zoals geitenkaas uit Uga.

Alle bodega’s verkopen prima wijnen. De een haalt wat meer prijzen binnen dan de ander. Behalve een proefglaasje proberen kun je bij de bodega’s ook de wijnen lekker per glas kopen, zodat je volop kunt genieten van de wijnen. Soms is er ook nog een restaurant bij aanwezig, zodat je het plaatje compleet kunt maken.

Wijn kopen

Wijn kopen

Als de wijnen je aanspreken kun je deze het beste hier bij de bodega’s kopen. Hier zijn de wijnen het goedkoopste, hoewel de supermarkten op Lanzarote er over het algemeen vrij weinig marge bovenop lijken te doen. Op de luchthaven van Lanzarote kun je de wijnen ook kopen. Je betaalt dan vaak wel een paar euro per fles meer.

Eenmaal terug in Nederland (of België) is het lastig om aan de wijnen van Lanzarote te komen. In de reguliere wijnhandel kom je ze niet tegen. Dat heeft niets te maken met een mindere kwaliteit (hoewel een liefhebber van Franse wijnen weleens laatdunkend kan zijn over de wijnen van de Canarische Eilanden). Het heeft alles te maken met vraag en aanbod. Het aanbod is zo klein, dat men bijna de hele productie nodig heeft voor de lokale markt. De wijnen van Lanzarote worden dan ook amper geëxporteerd.

let op de douaneregels

De Canarische Eilanden – en dus ook Lanzarote – behoren tot Spanje en daarmee tot de Europese Unie. Voor de douane worden de Canarische Eilanden echter hetzelfde behandeld als een bestemming die buiten de E.U. ligt. De Canarische Eilanden worden als een uitzonderingsgebied binnen de EU-landen beschouwd. Het vrije vervoer van goederen waar accijns op zit (zoals wijn) is daardoor niet van toepassing. Per volwassen mag je 4 liter wijn belastingvrij meenemen naar Nederland.