Sluiten

Casa Juanita

Casa Juanita, dat ook we bekend staat als het Blauwe Huis

Bezoekers aan het dorp Arrieta zullen ongetwijfeld Casa Juanita in het vizier krijgen. Dit komt door de combinatie van een van de mooiste locaties van het dorp met een architectuur die op z’n minst gezegd bijzonder genoemd kan worden. Zeker als de zon Casa Juanita beschijnt, ontstaat er een visuele aantrekkingskracht waar je niet aan kunt ontkomen. De felle kleuren werken dan als magneten die je blik naar het huis trekken. Je begrijpt op zo’n moment meteen waar de bijnaam Casa Azul (het Blauwe Huis) vandaan komt.

Dit merkwaardige gebouw onderscheidt zich van de kleine witte typische gebouwen met zijn geschilderde rode en blauwe bakstenen en een tuin compleet met gras. Je vindt dit pand naast de oude vissershaven en een klein strand met zeezwembad.

Het verhaal achter het Blauwe Huis

Het huis werd gebouwd door Don Juan de Leon Perdomo in 1916. Hij was een inwoner van Arrieta, voordat hij in het begin van de 20e eeuw naar Argentinië emigreerde. Hij maakte er fortuin met de verkoop van tarwe en ontmoette en trouwde met Juana Alemán. Het echtpaar kreeg een dochter in 1904, en ze noemden haar naar haar moeder, hoewel ze altijd bekend stond als Juanita.

Juanita kreeg tuberculose toen ze een paar jaar oud was, en de dokter adviseerde het echtpaar te verhuizen naar een plek met “goede lucht”, bij voorkeur aan de oceaan. Ze besloten terug te keren naar Arrieta in 1915, en Juan liet een huis bouwen, gemodelleerd naar Juanita’s poppenhuis. Dit verklaart de bijzondere architectuur. Eenmaal klaar, noemden ze hun nieuwe huis Chalet de Arrieta en trokken er in. Juanita had er vijf gelukkige jaren, voordat ze in 1921 bezweek aan haar ziekte.

Tegenwoordig

Casa Juanita

Het huis raakte na de dood van Juan en Juana geleidelijk aan in verval. Van 1995 tot 1997 is er een Museum voor Afrikaanse Kunst en Cultuur in gehuisvest geweest. Na twee jaar sloot dit museum zijn deuren weer. Casa Juanita werd uiteindelijk aan het begin van deze eeuw gerestaureerd. Het is eigendom van een familie uit Arrecife, die het nu verhuurt als vakantiehuis.

Als toerist die Arrieta bezoekt kun je het Blauwe Huis alleen maar van de buitenkant bewonderen. Wij zouden er geen tientallen kilometers voor omrijden of er speciaal voor naar Arrieta rijden. Maar als je toch in de buurt bent, wat houdt je dan tegen om even een kijkje te gaan nemen?