Sluiten

Arrecife

Uitzicht op Arrecife

Arrecife is de hoofdstad van het eiland Lanzarote. Dat is het sinds het deze rol overnam van Teguise in het jaar 1852. Arrecife is het economisch, politiek en culturele hart van het eiland. Het heeft de belangrijkste haven, mede omdat deze voorzien is van een containerterminal en de veerverbindingen met de eilanden Tenerife (Santa Cruz) en Gran Canaria (Las Palmas) en met het vasteland van Spanje (Cadiz). Ook is er een veerverbinding met het eiland Fuerteventura (met Puerto del Rosario). De eilandraad (Cabildo de Lanzarote) is gevestigd in het zuiden van de stad. Hier worden de beslissingen genomen die op lokaal niveau (dus alleen maar geldend voor het eiland Lanzarote) genomen kunnen worden.

Kleine stad

Hoewel Arrecife de hoofdstad van Lanzarote is, is het mondiaal gezien slechts een kleine stad. Arrecife telt nog geen zestigduizend inwoners. Dat is overigens ongeveer de helft van het totale aantal inwoners dat het eiland telt. Als je de toeristen meerekent die op het eiland verblijven dan gaat deze vergelijking niet op, want tijdens de drukste dagen bestaat meer dan de helft van de mensen die op Lanzarote verblijven uit toeristen. Arrecife voldoet wat betreft voorzieningen ook aan de verwachtingen die horen bij een belangrijke stad van dit bescheiden formaat. De stad heeft een centrum, een autovrij winkelhart, een politiebureau, een ziekenhuis, meerdere scholen, een busstation met meerdere verbindingen, industrie en structurele parkeerproblemen.

Hoewel er zeker toeristen verblijven en ook toeristen op af komen, is Arrecife niet zo toeristisch als de bekende badplaatsen op het eiland. Als je kijkt wat toeristen van Arrecife vinden dan wordt er vooral het woord ‘saai’ genoemd. Apart, want juist Arrecife is meer divers dan menig badplaats. Verder is de stad levendig en staat het dichtst bij het werkelijke leven op de Canarische Eilanden. Wat betreft uiterlijk wijkt Arrecife ook af van de rest van het eiland. In het centrum zie je veel gebouwen met vijf of zes verdiepingen, iets wat je elders amper ziet. Ook is er niet vastgeklampt aan de traditie om de panden hier wit te verven. Je ziet ook andere kleuren terug in het straatbeeld.

Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

Je hoeft geen dagen uit te trekken om alle bezienswaardigheden van Arrecife te bekijken. In een halve dag heb je heel Arrecife wel gezien. Zo heb je het kasteel San Gabriel (Castillo San Gabriel) dat door middel van twee wandelpanden en bruggen met de stad verbonden is. Soms is er een expositie in dit zestiende-eeuwse kasteel, soms sta je gewoon voor een gesloten deur. In dat geval biedt dit punt een mooi uitzicht op de stad.

Een ander kasteel is Castillo de San José. Dit kasteel ligt noordelijker, tussen de havens van Arrecife. In dit kasteel is een museum voor moderne kunst gevestigd, het MIAC (Museo Internacional de Arte Contemporáneo). Verdeeld over drie verdiepingen wordt moderne kunst getoond. In de kelder zit een restaurant met een prachtig uitzicht over de commerciële haven van Arrecife.

Een sfeervol plein is de markt van Arrecife. Verwacht hier geen hedendaagse markt, maar een binnenhof achter het gemeentehuis. Hier zitten enkele kunstenaars en vaklui die spullen maken en deze in hun shops verkopen. Centraal op het plein staan wat kraampjes waar (niet permanent) van alles te koop aangeboden wordt.

TIP

top 10 bezienswaardigheden van Arrecife

De populaire website top10bezienswaardigheden.nl heeft een top 10 samengesteld van de mooiste, leukste en belangrijkste bezienswaardigheden van Arrecife. Dit overzicht is een uitstekende basis voor jouw bezoek aan Arrecife!

Top 10 bezienswaardigheden van Arrecife

Strand

Strand van Arrecife

Arrecife heeft een zandstrand (in het zuiden deels keien), waar het zelden té druk is. De drukste dagen zijn de zaterdag en zondag en dan met name in de zomermaanden, als het kwik gemakkelijk de dertig graden haalt en de lokale bevolking overwegend vrij is. Het strand eindigt bij het zeventien verdiepingen tellende Arrecife Gran Hotel, wat het hoogste gebouw van het eiland is. Aan de zuidkant van het strand ligt een groot parkeerterrein. Hier staan ook wat kraampjes waar je eten en drinken kunt kopen.